Седмица на детската книга и изкуствата за деца

# # #
  • comments off

Седмица на детската книга и изкуствата за деца

От 1967 г. по инициатива и решение на Международния съвет на детската книга (IBBY) всяка година един от популярните световни писатели пише послание към децата от целия свят, а един от най-известните художници създава оригинален плакат за Международния ден на детската книга. 

             За 2012 г. автор, който да изпрати послание към децата от целия свят е Франциско Инохоса (Francisco Hinojosa) от Мексико, а автор на плаката е Хуан Хедовиус (Juan Gedovius) от Мексико. 

            Отдавна, много отдавна живяла някъде една приказка, която се разказвала по целия свят.

            В действителност, това не била една приказка, а много, и те се разпространили из целия свят , това били приказки за непослушни момиченца и глупави вълци, кристални пантофки и безумно влюбени принцове, умни котки и малки оловни войници, а така също и дружелюбни великани и шоколадови фабрики.

            Те изпълнили света с думи, знания  и герои с нестандартни характери.

            Те накарали света да се смее, удивлява, да получава  щастие и радост.

            Те напълнили света с мисъл.

            И до сега тези приказки продължават да се разказват, повтаряйки ни 101 път: Отдавна, много отдавна живяла някъде една приказка, която се разказвала по целия свят.

            Когато ние четем, разказваме или слушаме приказки, ние тренираме нашето въображение, така както е необходима тренировката за да поддържаме нашата физическа форма.

            Някога, когато ние даже няма да мислим за това, една от тези приказки ще се върне в нашия живот, предлагайки ни нестандартно решение на тези трудности, които ние ще срещнем в своя житейски път.

            Когато ние четем, разказваме или слушаме приказки, ние продължаваме древния ритуал, който е играел фундаментална роля в създаването и сплотяването на обществото, основа за развитието на човешката цивилизация.

            Културата на изминалите поколения събират в кръг тези истории, за да ни съобщят, че ние винаги сме били едно цяло – японци, германци и мексиканци, тези, които са живеели в 17 век и тези, които живеят сега и четат приказки в интернет – баби и дядовци, родители и деца.

            Приказките свързват всички човешки същества, защото не гледайки на огромните различия между нас, ние всички дълбоко в душите си се явяваме техни главни герои.

            За разлика от живите организми, които се раждат, размножават и умират плодовитостта на приказките е неизчерпаема, и поради това тя никога няма да умре.

            Особено тези от тях, които са възникнали в древните народни традиции и обичаи, леко са се приспособили към контекста и обстоятелствата, в които те се разказват и преписват.

            Това са тези приказки, които ни правят свои съавтори, когато ние ги разказваме или слушаме.

            И някога имало една страна пълна с митове, истории и легенди,които се предавали в течение на столетия от уста на уста,запознавайки ни с нейното възникване, нейната история, правят своето културно богатство, пробуждайки любопитството и усмивки у хората.

            Това била страната, в която малка част от нейните жители имали достъп до книгите.

            Но вече ситуацията започнала да се променя.

            Днес приказките достигат до най-отдалечените места на моята страна Мексико.

            И в интерес на читателите те изпълняват своята вечна роля в съзиданието на обществото, семейството и личността, която не би могла сама да намери своето щастие.

Франсиско Инохоса, Мексико

За автора.

Франсиско Инохоса е роден в Мексико през 1945 година.Той е учил испански език и литература в Националния автономен университет в Мексико. Автор е на 40 произведения. Той е творил в областта на поезията, кратки разкази, хроники на пътешественици и журналисти и книги за деца. Неговата първа детска книга е историческата новела Крак с удара (La peor señora del mundo), след нея и много други – Най-ужасната дама на света-(A golpe de calcetín), Анибал и Мелкиадес-(Anibal y Melquiades), Анис Амадис -(Amadis de Anis), в които има много хумор и абсурди. Днес Инохоса е един от най-ефективнитеи успешни автори, творящи  за деца, които твърде често са непонятни за възрастните. Неговата богата култура, разностранни интереси и възгледи, му помага да е интересен за всяка възраст. Той показва, че не може без хумора, който може да бъде намерен в много негови произведения произтичащи от  неговото нестандартно отношение към света.

Много негови произведения са преведени на различни езици и той е получавал много награди за тях.

 За художника

Хуан Хедовиус е роден в Мексико.От съвсем малък той рисува и е обкръжен от четки, бои и други помощни неща чрез които изразява на платното своето богато въображение.И веднъж, той разбрал, че книгите са най-добрата възможност, чрез която да достави частица въображение до много читатели, които просто биха искали да я намерят на страниците на книгите. В много от неговите истории вие ще намерите много симпатични персонажи, които благодарение на таланта и остроумието на Хедовиус се оказват в безумно смешни ситуации.

Той има повече от 60 публикации, много национални и международни изложби, 10 международни награди, освен това много мултипликации, обложки за дискове, плакати и мн. дурги.

ИНИЦИАТИВИ В 143 ОУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”

ЗА СЕДМИЦАТА НА ДЕТСКАТА КНИГА И ИЗКУСТВАТА ЗА ДЕЦА

02.04.2012 г. –  06.04.2012 г.

1.  „АЗ СЪМ ПРИКАЗЕН ГЕРОЙ, ПОЗНАЙ КОЙ Е ТОЙ!” – I КЛАС.

2.  НАЙ- ДОБЪР РЕЦИТАТОР – II КЛАС.

3.  ПРИКАЗНА ВИКТОРИНА – III КЛАС.

4.  НАЙ- ИНТЕРЕСЕН ТЕСТ ЗА ПРИКАЗЕН ГЕРОЙ ИЛИ АВТОР-IV КЛАС.

5.  НАЙ – ДОБРИ  ЧЕТЦИ  ПИГ  I  и II.

6. „РОЖДЕН ДЕН НА ТОРТАТА” – КЛУБ „ПРИКАЗЕН СВЯТ” ПО ПРОЕКТ „ УСПЕХ”.

7. „МОЯТА ПРИКАЗНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ”  КЛУБОВЕТЕ КЪМ НАПРАВЛЕНИЕ. „ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ”  И КЛУБ”АЗ АРХИВИРАМ” ПО ПРОЕКТ „УСПЕХ”.

  • Сподели

# # #