Рискове в популярни сред децата игри

# # #
  • comments off

Рискове в популярни сред децата игри

Рискове в популярни сред децата игри и приложения

Децата се увличат от онлайн игри и нови приложения, които обаче не са тайна и за педофилите. Поради това е важно да знаем какви са рисковете, да вземем мерки за сигурността на децата и да говорим с тях за опасностите онлайн.

ИГРИ
Фортнайт (Fortnite)
Една от най-успешните игри, в която 100 човека са изолирани на остров и състезанието е кой ще успее да оцелее. Както и при всяка друга онлайн игра, трябва да сме наясно, че с детето може да се свърже всеки друг непознат играч с текстови или звукови съобщения. За щастие играта има вграден родителски контрол, чрез който може да се изключи възможността за съобщения и могат да се получават седмични отчети за времето, прекарано в играта.
Майнкрафт (Minecraft)
Много популярна сред част от децата игра, подобна на виртуално лего, в която играчът строи свой собствен свят. Най-сигурният вариант е приложението за мобилно устройство висока сигурност, което за съжаление е платено. В интернет могат да се открият „кракнати“ версии, които обаче са опасни заради възможността от вкарване на вируси. Играчът може да избере да играе с приятел, за което трябва да му поиска IP-адреса, или да избере публичен сървър – има платени и безплатни, но рискът е, че не знае в каква група попада. Често играта включва и онлайн карти на световете, които са на практика достъпни за всеки потребител. Добър вариант е да се използва образователната версия, която е достъпна безплатно с имейл адреса, който всеки ученик може да получи от Министерството на образованието и дава възможност и за обучение r в програмиране. Всеки ученик с имейл в @edu.mon.bg получава безплатен достъп до Minecraft.
Роблокс (Roblox)
Това е не просто онлайн игра, а платформа за създаване на собствени онлайн игри. След регистрация играчът си създава аватар и има възможност да сътвори своя собствена игра, но и да контактува с други играчи. Играта съдържа и възможност за чат, достъпна за всеки регистрирал се с възраст над 13 години. Проверете с каква възраст се е регистрирало детето. Има случаи на нежелан контакт от възрастен, който изпраща неприлично съдържание. Прочетете препоръките за родители, проверете настройките за сигурност и поговорете с детето за опасностите от влизане в контакт с непознат онлайн.
Покемон гоу (Pokemon Go)
Бумът на тази игра премина, но все още се ползва с популярност сред част от децата. Тъй като това е игра, базирана на ориентация за откриване на места за „лов на покемони“, тя крие риска детето да се озове на непознато или неподходящо място, да бъде подмамено с фалшиви покемони на скрито място, да попадне в пътен инцидент или да се нарани поради вторачването в телефона и липса на внимание към заобикалящата среда.

ПРИЛОЖЕНИЯ
ТикТок (TikTok)
Несъмнено в момента най-популярното сред децата (но не само) приложение е ТикТок, което позволява създаване и споделяне на кратки видеоклипове с цел да се харесаш и да придобиеш популярност. Най-често това са музикални, танцови или шеговити изпълнения, но доста често тийнейджъри се снимат в предизвикателно облекло или пози. Това неминуемо привлича вниманието и на онлайн педофилите. Освен това ТикТок почти измести YouTube като място, където да се отправят предизвикателства, не всички от които са безопасни. След поредица от инциденти и наложени многомилионни глоби за поставяне в риск на непълнолетни, ТикТок въведе възможността за настройки на сигурността и родителски контрол, така че да може да се забрани контакт с дете от непознат или да се изключи изцяло възможността за комуникиране, което предотвратява онлайн тормоз. За съжаление настройките за сигурност са прекалено подробни и родителят трябва да провери и настрои много от функциите ръчно. Първата и най-важна настройка е профилът на детето да бъде поставен на „Личен (Private)”.
Ask.FM
Този сайт и мобилното му приложение са базирани на възможността да се задават анонимно въпроси и да се очакват отговори на тях. За щастие популярността му сред децата вече не е толкова голяма, но преди време той беше предпочитано от педофилите „ловно поле“. Съществува и сериозен риск от онлайн тормоз от връстници и други потребители.
Телоним (Tellonym)
Това приложение е като двойник на Ask.FM и крие същите рискове. След поредица от педофилски инциденти приложението беше отбелязано като подходящо за възраст 17+, но това не е сериозна пречка за децата, които са свикнали да се регистрират с фалшива възраст на много места в интернет.
——————————–
За всички игри, сайтове и приложения важи едно основно правило: проверявайте какво ползва детето в интернет и разговаряйте с него за опасностите. Добра идея е заедно да проверите настройките за сигурност. Научете детето да не споделя онлайн никаква лична информация. Кракнатите версии на игри са опасни!

————————
Източник: Hacked.com

  • Сподели

# # #