“Радини вълнения”

# # #
  • comments off

“Радини вълнения”

 На 02.06.2022г. от 18ч. в големия компютърен кабинет на училището ученици от 5.б, г, д клас представиха драматизацията на „Радини вълнения“ от първия български роман „Под игото“ от Иван Вазов. Със своето сценично поведение и с костюмите си участниците успяха да пренесат присъстващите гости във времето на Възраждането, когато образованието е на особена почит у българите. Годишният изпит в училището – място за изява на българщината, е вълнуващо събитие, което традиционно предизвиква интерес в обществото и се превръща в негов духовен празник.

Под звуците на празничен камбанен звън ученичките на Рада Госпожина влязоха в кабинета и заеха местата си. Сред публиката бяха добронамереният Бойчо Огнянов, прогресивно настроеният чорбаджи Мичо, поп Ставри, искрената кака Гинка, безсърдечната Хаджи Ровоама и майки на момичетата.

По-късно се появи и високомерният Стефчов, който задаваше неясни въпроси на децата. Бойчо Огнянов обаче спечели симпатиите на ученичките и гостите и щастливата учителка му благодари за оказаната и помощ.

На финала момичетата изпяха „Хубава си, моя горо“. Драматизацията се превърна в урок за взаимоотношенията учител – ученик в края на българската възрожденска епоха и показа интереса на децата към театралното изкуство.

  • Сподели

# # #