ЧЕСТИТ 8 МАРТ

# # #
  • comments off

ЧЕСТИТ 8 МАРТ

За онази – неразгаданата, святата, вечната…

Тя е наричана с безброй имена. Но нито едно не я обхваща цялата, истинската.

Любов, Болка, Доброта, Вяра, Сила, Красота… – само прашинки от безкрая ,,Жена.

Божествено творение, съчетало в тайнствената си същност ангелска святост и демонска съблазън. Необятна, любяща, прощаваща – от Началото на времената и навеки – тя ражда Живот. Като самия Бог.

От любов родена дъщеря – в жена, заченала живот – до баба, обгрижваща рода – един безспирен кръговрат, гарантиращ вечността.

Непрекъснато завладявана, тя никога не е притежавана. Заради нея са се водили войни, а тя винаги е раздавала себе си на другите. Ту отхвърляна –  ту обожествявана, наранявана или  възпявана, тя стопля с нежност този позагрубял свят. Толкова разнолика и винаги една – вярна, грижовна, отговорна – тя е навсякъде около нас. Тъжна или весела, на работа или у дома, тя е готова да погали, да утеши, да помогне. Дали е домакиня или управител, лекар или учител, млада или стара – тя е Жена. И понякога се уморява от чуждата студенина. И понякога й се иска някой да поноси вместо нея тежкия товар. И понякога мечтае да чуе, че я обичат; че я ценят…

 Затова нека го направим в този миг – на нейния ден! Един ден в годината е наречен за нея – онази, която ни дарява всеки ден. Нека я намерим – майката, любимата, дъщерята… – Жената. Нека тихо я поздравим: ,,Честит да е всеки твой миг – в здраве, благополучие, любов! За живота благодарим! Бъди благословена!” И после цвете да й подарим. Или просто  – да я обичаме. За да се усмихват очите й и да ражда в радост – отново и отново – живота! За да го има света – прекрасен, добър, богат!

  • Сподели

# # #