17. ноември- Световен ден без цигарен дим

# # #
  • comments off

17. ноември- Световен ден без цигарен дим

ЛИЧНА Е ОТГОВОРНОСТТА НА ПУШЕЩИТЕ

РОДИТЕЛИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА!


 

Едва ли има дете, което да харесва тютютневия дим. Виждали сме недоволството, граничещо с отвращение на дете, което неволно се окаже в облака на току-що издишан цигарен дим. Междувременно някои деца много преди тинейджърските години започват да пушат. Може би от подражание или силно желание да се изживяват пораснали и независими.

Детският глас е слаб, за да бъде чут и още по-малко – разбран

Моя близка като дете се беше осмелила да скрие кутията с цигари на майка си, а по-късно да ги скъса. Не помня какви са били наказателните мерки, но доскоро се разказваше нейното деяние с шеговит тон, още повече, че майката не се беше отказала да пуши, въпреки неодобрението на дъщеря си.

Едно е сигурно – децата, които са пасивни пушачи, боледуват по-често

Клиничните наблюдения показват, че инфекциите на дихателни пътища при децата, бронхиалната астма и алергиите, са свързани с постоянното дишане на замърсен с цигарен дим домашен въздух. Когато принципно се говори за рискови фактори – причиняващи болести, универсалният съвет е да бъде изведен човек от увреждащата го среда. При пасивното пушене този съвет е неприложим  – детето да бъде изведено от неговия уютен, но опушен дом.

Лична е отговорността на родителите, които пушат да помислят за здравето на своето дете.

По повод на Световния ден на диабета, който беше наскоро, се натъкнах на поредения факт в тази посока, че тютюневият дим повишава риска от захарен диабет тип 2 не само за пушачите, но и за хората около тях.  Затова когато правилно и навреме се разбере вредата от тютюнопушенето върху пасивните пушачи, особено върху крехкия детски организъм,  хората, които обичат да пушат, сами ще преоценят любимя си навик.

Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 година по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). Идеята е взаимствана от американеца Артър Р. Мълейни, който шест години по-рано в град Рандолф убеждава своите съграждани да спрат да пушат поне за 1 ден и така да спестят средства за отпускане на стипендии в местното училище.

Международният ден без тютюнев дим е всеки трети четвъртък от месец ноември и през 2011 г. се отбелязва за 34-и път.

  • Сподели

# # #