Копривщица 2013

# # #
  • comments off

Копривщица 2013

               На 21.09.2013 г. в град Копривщица се проведоха Общонационални чествания, посветени на 170-та годишнина от рождението на Георги Бенковски – една изключителна личност в българската история.

         В юбилейните тържества взеха участие ученици от 143 Основно училище „Георги Бенковски” с ръководители Лилия Колева и Цанка Илиева.

         Двудневното гостуване – обучение съчета, от една страна – ползата от надграждане на нова информация за патрона ни, и от друга – много позитивни емоции при срещата с ученици от училища, носещи името на Г. Бенковски; с граждани и гости на Копривщица; със скулптора Христо Танев – изработил паметника на Бенковски в мемориалния комплекс „Човекът, що даде фаталния знак”; с изпълнителя на песента „Потомци на Бенковски” – Иван Дяков; с копривщенския учител Георги Доросиев, който повече от 30 години се превъплъщава в ролята на Бенковски. Особено настроение у нас създаде самият град – със своята възрожденска атмосфера, с красивата си природа и с неповторимия усет за връзка с онова героично време.

         Отбор от трима ученици от VІІА клас – Анита Георгиева, Жана Оракова , Владислав Аврамов – активно участва в изготвената програма от Дирекция на музеите – гр. Копривщица. В събота от 14.30 часа се състоя представяне на седемте училища от страната, чийто патрон е войводата на Хвърковатата чета. Освен представената презентация Анита Георгиева рецитира свое стихотворение, посветено на Бенковски. Беше прочетен поздравителен адрес към гражданите на Копривщица, изпратен от Директора на 143 ОУ – г-жа Ирена Дойчинова. Подарихме на Дирекция на музеите снимки от откриването на учебната 2013/2014 година, а на къщата музей „Бенковски” подарихме празничен вестник, изготвен през месец май по случай патронния ни празник. Нашите ученици се представиха достойно и получиха грамота и юбилеен вестник.

         След представяне на училищата се проведе непринуден разговор с проф. Андрей Пантев за харизматичната личност на Бенковски и мястото му в историята ни.

         В 18.30 часа в къщата на Бенковски беше представена нова експозиция, която предизвика голям интерес у учениците ни.

         В 20.00 часа, в мемориалния комплекс участвахме в тържествена заря-проверка, която провокира родолюбието на учениците.

         На другия ден – 22.09.2013 г., в 10.30 часа беше открита изложба в „Палавееви къщи”, посветена на живота и делото на Бенковски.

         Учениците бяха впечатлени от тържествата, които засилиха националната им гордост.

  • Сподели

# # #