Честит празник на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

# # #
  • comments off

Честит празник на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Честит празник на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ – някогашните и днешни! Честит празник на всички български учители, съхранили мислите си непокварени и приели с отговорност мисията да запазят чисти умовете и добродетелни сърцата на децата!

Първи ноември е празник на просветителския и революционен дух на българската национална общност. Трагичната съдба на народа ни е обединила в едно стремежа към знание и стремежа към свобода. Свободата е състояние на духа, рушене на предразсъдъци и установени норми. Копнежът по нея пламва в тъмнината на робството от болката и унижението, но и от любовта към човека, изгубил своя път в лабиринта на времето.

Велико време на велико страдание! То ражда своите титани на мисълта, на перото, на бунта – Паисий, Раковски, Левски, Ботев и много други, които се превръщат във водачи на изтерзания от вековното робство народ. Днес ги наричаме будители, народът ги е зовял апостоли и светци, поглъщайки жадно тяхното слово и приемайки със сърцето си новата религия– свободата и любовта към българското.

Денят на будителите е ден за размисъл. Само чрез осмисляне на миналото можем да приемем предизвикателствата на днешния ден. Няма лесни времена и лесни решения. Никой не може да избира кога да се роди, но всеки от нас трябва да направи своя избор във времето, което му е отредено. Примерът на будителите може да бъде вдъхновяващ за всеки, посветил себе си на каузата на доброто.

Доказателство за това е, че първият българин, покорил Покрива на света, най-високия връх в Хималаите, Христо Проданов, до последния си дъх е носил със себе си снимка на български будител – Апостола. В мига, когато е сбъдвал мечтата си, е имал нужда от неговия пример. Тази снимка и сега е някъде там, на хиляди километри от България, високо в снежните планини, между небето и земята, в пространството на подвига и мечтата.

 Бойка Нинова

  • Сподели

# # #